Подкрепяме промените в ЗВО отнасящи се до Студентски град

публикувано 21.09.2012 г., 4:54 ч. от Съюз на Младите и Студентите

Съюзът на младите и студентите подкрепяме гласуваните на първо четене промени в Закона за висшето образование, отнасящи се до положението в Студентски град.

Смятаме, че ограничаването на работата на заведенията и премахването на казината, намиращи се до 100 метра от общежитията до 22:00 часа, много ще промени облика на градчето и лека полека, отново има шанс то да заприлича на университетски кампус.

Също така смятаме за правилна политиката за ограничаване на държавната субсидия за висши учебни заведения, които продължават да отдават държавна собственост за заведения, въпреки забраната да го правят.

Тези промени в ЗВО, отнасящи се до Студентски град, са първата реална и много важна стъпка, след решението на НС от 26.05.2009 г.,  която законово се предприема за нормализиране на обстановката в студентското градче.

Но тази стъпка не бива да бъде единствената, необходими са и други законови промени, и задвижване на държавните институции и контролните органи още до края на годината, за да бъдат възстановени публичният характер и целостта на Студентски град.

 

21.09.2012 г.
Comments